Dövüş Oyunları : Bokkafa

Dövüş Oyunları : Bokkafa

Giriiş

Bu oyun bazen Palace, Karma, China Hand ve Ten-Two Slide gibi başka isimlerle de bilinir. Sayfanın ilk versiyonu Michael Labranche'ın katkılarına dayanıyordu ve Jim Curtis, Ciaran Gultnieks, Sean Daly, William Putt, Jane Guarducci ve Cristian Seres çeşitli varyasyonlar eklediler.

Oyun muhtemelen İskandinav veya İskandinav kökenlidir: çok benzer İsveç oyunu Vändtia'dan ("onuncu dönüş") türemiş olabilir ve Fin oyunu Paskahousu ("bok pantolon"*) ile oldukça yakından ilişkilidir. Artık dünyanın birçok yerinde biliniyor ve 20. yüzyılın son on yıllarında her milletten genç gezginler (sırt çantalı gezginler) tarafından yayılıyor.

Shithead, oyuncuların tüm kartlarından en son kurtulan kişi olmaktan kaçınmaya çalıştıkları bir dövüş oyunudur. Kaybeden kişi genellikle çayı yapmak zorunda kalmak gibi bir miktar cezaya maruz kalır veya en azından bir sonraki eli karıştırma ve dağıtma işine sahiptir.

Oyuncular ve Kartlar

İkiden beşe kadar oynayabilir. Oyun en az üç ile en iyisidir.

Oyun, 52 kartlık normal bir deste gerektirir. Kartlar en yüksekten en düşüğe doğru sıralanır: 2, A, K, Q, J, 10, . . . , 2 (ikiler yüksek ve düşüktür).

Anlaşmak

Dağıtıcı ilk el için rastgele seçilir. Anlaşma her elden sonra saat yönünde döner.

  1. Dağıtıcı her oyuncuya teker teker üç kapalı kart dağıtır.
  2. Dağıtıcı, her oyuncuya, kapalı kartların üzerini kapatacak şekilde, açık olarak üç kart dağıtır.
  3. Dağıtıcı her oyuncuya teker teker üç kartlık eli kapalı olarak dağıtır. Dağıtılmayan kartlar, bir beraberlik destesi oluşturacak şekilde kapalı olarak yerleştirilir. Oyuncular üç kartlı ellerini alıp onlara bakarlar.

Oyundan önce her oyuncu elindeki açık kartlarla istediği sayıda kartı değiştirebilir. Bir oyuncu, oynanana kadar kapalı kartlara asla bakmamalıdır. (Oyuncular genellikle daha düşük dereceli açık kartları ellerine alırlar.)

Kartların Oyunu

İlk oyuncu, dağıtılan ilk 3'ü açık olarak alan kişidir. Eğer 3'lü açık değilse, elde üçlüyü ilk söyleyen kişi ilk oyuncudur. Eğer bir ele 3 dağıtılmamışsa, ilk 4 için aynı prosedür izlenir ve gerekirse bu şekilde devam eder.

İlk oyuncu, elinden aynı değerdeki herhangi bir sayıda kartı açık olarak oynayarak ve elini üç kartla doldurmak için desteden kart alarak masanın üzerinde bir deste atmaya başlar. Saat yönünde sırayla, her oyuncu ya bir kart ya da bir dizi eşit karttan oluşan bir desteyi yüzü yukarı bakacak şekilde oynamalı ya da desteyi almalıdır. Oynanan kart veya kartlar önceki oyuna eşit veya daha yüksek sırada olmalıdır. Bu, muhtemelen masanın etrafında birkaç kez devam eder, ta ki sonunda birisi önceki oyuna eşit olamayacak veya onu yenmek istemeyene kadar. Oynadıktan sonra elinizde üçten az kart varsa, tekrar üç karta sahip olmak için desteden çekerek elinizi hemen yenilemelisiniz. Eğer destede çok az kart varsa, ne kadar kart varsa o kadarını çekersiniz. Destede hiç kart kalmadığında oyun eskisi gibi devam eder, ancak yenilenme yapılmaz.

Sıra size geldiğinde bir kart oynayamazsanız veya oynamak istemezseniz, atılan destedeki tüm kartları alıp elinize eklemelisiniz. Eğer alırsan, o turda herhangi bir kart oynamazsın, ancak sırayla oynayacak olan sol taraftaki komşun, istediği herhangi bir kartı veya eşit kart dizisini oynayarak yeni bir atılan desteye başlar. Daha sonra oyun eskisi gibi devam eder.

Sıranıza elinizde kartlarla başladığınız sürece, o sıradaki masadaki kartlarla oynamanıza izin verilmez; o turda sadece elinizdeki kartlardan oynayabilirsiniz.

İkili, Onlu ve yığını temizleme

İkili her zaman herhangi bir kartla oynanabilir ve herhangi bir kart ikiliyle oynanabilir.

Atılan destenin en üstündeki kart ne olursa olsun (veya deste boş olsa bile) herhangi bir turda on oynanabilir. Onlu oynandığında, atılan deste oyundan çıkarılır ve onlu oynayan aynı oyuncu başka bir sıra alır ve yeni bir atılan deste başlatmak için herhangi bir kartı veya eşit kart dizisini oynar.

Birisi atılan destenin üzerinde aynı değerdeki dört karttan oluşan bir seti tamamlarsa (dört kartın tümünü aynı anda oynayarak veya önceki oyunu eşitleyerek), destenin tamamı oyundan çıkarılır ve oyunu tamamlayan aynı oyuncu Dörtlü, yeni bir atılan deste başlatmak için herhangi bir kartı veya eşit kart dizisini oynayarak başka bir sıra alır.

Oyunun Sonu

Eğer sıranıza elinizde hiç kart olmadan başlarsanız (çünkü son kez hepsini oynadınız ve çekiliş destesi boştu), artık açık kartlarınızdan oynayabilirsiniz. Açık kartlarınızı oynarken ve önceki oyuncunun oynadığı kartlara eşit veya daha yüksek değerde bir kart oynayamıyorsanız (veya oynamak istemiyorsanız), açık kartlarınızdan birini daha önce desteye eklersiniz. tüm yığını elinize almak. Daha sonra herhangi bir kartı veya eşit kart dizisini oynayarak yeni bir atılan desteye başlama sırası bir sonraki oyuncuya gelir. Desteyi aldıktan sonra, tüm el kartlarınızdan bir kez daha kurtulana ve tekrar masa kartlarınızdan oynamaya başlayıncaya kadar sonraki turlarda elinizden oynamak zorunda kalacaksınız.

Açık masadaki tüm kartlarınızı oynadığınızda ve elinizde hiç kart kalmadığında, kapalı kartlarınızı körü körüne oynarsınız ve sıranız geldiğinde bir kartı desteye atarsınız. Ters çevrilen kart oynanabilirse oynanır ve onu eşitleme veya yenme sırası bir sonraki oyuncuya gelir. Ters çevrilen kartınız oynanamıyorsa (önceki oyuna göre daha düşük olduğu için), ters çevrilen kart da dahil olmak üzere tüm desteyi elinize alırsınız. Daha sonra yeni bir atılan yığına başlama sırası bir sonraki oyuncuya gelir. Desteyi aldıktan sonra, tüm el kartlarınızdan bir kez daha kurtulana ve bir sonraki masa kartınızı çevirene kadar sonraki turlarda elinizden oynamak zorunda kalacaksınız.

Tüm el ve masa kartlarınızdan tamamen kurtulduğunuzda, kaybeden olmaktan başarıyla kurtulmuş ve oyundan çıkabilirsiniz. Son masa kartınızı çevirdiğinizde, yalnızca önceki oyunu geçmesi durumunda (veya boş bir atılan desteye atıyorsanız) o noktada oyundan çıkabilirsiniz. Son kartınızı çevirirseniz ve oynanamıyorsa, onu desteyle birlikte almanız gerekir. İnsanlar oyundan çıktıkça geri kalan oyuncular oynamaya devam eder. Elinde kartları olan son oyuncu kaybedendir (bok kafalı olarak da bilinir). Bu oyuncu bir sonraki eli dağıtmalı ve aynı zamanda çay yapmalı (veya genel rahatlık ve refah için grubun ihtiyaç duyduğu diğer görevleri yerine getirmelidir).

Varyasyonlar

Pakete iki Joker eklenerek altı oyunculu bir oyun mümkündür. Jokerler herhangi bir zamanda, tek başına veya grup halinde oynanabilir ve yalnızca oyunun yönünü tersine çevirmeye yarar (saat yönünden saat yönünün tersine veya tam tersi). Bu nedenle, sizden sonraki oyuncu joker oynarsa sıra size geri döner ve şimdi kendi önceki oyununuzu yenmeniz veya desteyi almanız gerekir. Jokerler wild değildir ve diğer kartlarla birlikte oynanamaz.

Yaygın olarak farklı bir dağıtma yöntemi kullanılır: önce her oyuncuya yüzü aşağı bakacak şekilde üç karttan oluşan bir sıra dağıtın; daha sonra her oyuncuya kapalı olarak altı karttan oluşan bir el dağıtın. Oyuncular ellerine bakarlar ve kapalı üç kartlarının üstüne açık olarak yerleştirmek üzere altı karttan herhangi üçünü seçerler. Bu, yukarıdaki ana açıklamada verilen dağıtma yöntemiyle aynı sonucu verir, ancak bu versiyonda oyuncular, rakiplerinin üç kartlı eline düşen kartların hiçbirini göremeyeceklerdir.

Oyun bazen kaybedenden ziyade kazananı bulmak için oynanır. Bu durumda kazanan, tüm el ve masa kartlarından kurtulmayı başaran ilk oyuncudur.

Bazı insanlar, atılan yığını temizleyerek onluluğun herhangi bir zamanda oynanabileceğini oynar. (Ana açıklamada onlu bir vale, kız, papaz veya as üzerinde oynanamaz).

Bazıları bunu oyunun sonunda oynar; bir oyuncunun masada açık kartları varken elinde hiç kart yokken, eğer oyuncu açık bir masa kartı oynamak istemezse, oyun destesini alır ve tüm kartlarını bırakır. yüzü yukarı dönük masa kartları yerinde.

Ciaran Gultnieks özel kartlar için aşağıdaki ekstra kuralları veriyor:

  • Yedili oynandığında, bir sonraki oyun yediden küçük veya ona eşit veya sekiz (aşağıya bakın) veya on (herhangi bir zamanda onluk oynanabilir) olmalıdır.
  • Sekizli oynandığında oyunun yönü tersine döner (bu nedenle işlevi ana tanımdaki jokerinkine benzer). Bu varyasyonda herhangi bir kartta sekiz oynanabilir. Sekizler şeffaftır - sekizde oynarken, altındaki sekiz olmayan ilk kartı yenmeniz gerekir. Boş masaya sekiz oynanırsa, oyunun yönü her zamanki gibi tersine döner ve herhangi bir kart onu yenebilir. Yediliye sekiz oynanırsa, daha düşük veya eşit bir kart (veya başka bir sekiz veya onluk) oynayan, yediyi oynayan kişi olacaktır.

Sean Daly, Radford, Virginia, ABD'den Karma oyununun bir versiyonunu anlatıyor. Farklılıklar aşağıdaki gibidir:

  • Oyunun başında kapalı üç kartınızın üzerine açık olarak kart yerleştirirken, aynı değerde iki veya daha fazla kartınız varsa, bunları aynı kartın üstüne açık olarak yerleştirebilirsiniz. Üç kapalı kartınızın her birine hala açık kartlar yerleştirirsiniz, yani aynı kartın üstüne iki veya daha fazla eşit kart yerleştirdiyseniz, elinizde üçten az kart olacaktır. Artık desteden çekerek elinizi üç kartla yenileyebilirsiniz. Açık kartlarınıza eşit değerde başka kartlar çekerseniz, bunları da dilerseniz açık kartların üzerine açık olarak koyabilir ve tekrar üç karta kadar doldurabilirsiniz; Eşleşen kartları çıkarmaya devam ettiğiniz sürece bu işlem tekrarlanabilir. İşlemin sonunda elinizde üç kart bulunmalıdır. Oyunun sonunda, aynı destedeki eşit açık kartlardan oluşan setler grup halinde birlikte oynanır. Örnek: Görünen altı kartınız A, K, K, J, J, 9'dur. Kapalı kartlarınızdan birine ası, diğerine iki papazı ve üçüncüye iki valeyi yerleştirirsiniz. Artık elinizde sadece bir kart var (dokuz) ve desteden iki kart çekmelisiniz - bir vale ve bir altı diyelim. Valeyi valelerinize koyarsınız ve tekrar çekersiniz, başka bir vale alırsınız. Bunu da valelerinize koyarsınız ve tekrar çekersiniz, altı alırsınız. Bu noktada durmalısınız. Eliniz 9, 6, 6'dır. Dört valeniz oyunsonunda masayı temizlemek için faydalı olacaktır.
  • Bir oyuncu önceki oyunu geçmek yerine kartı aldığında, bir sonraki oyun dönüşümlü olarak sonraki oyuncu tarafından değil, önceki oyuncu tarafından, yani alınmadan önce son kartı oynayan kişi tarafından yapılır.

William J Putt, aşağıdaki farklılıklara sahip bir versiyonu (yerel olarak Smeghead olarak bilinir) tanımlar:

  1. Birlikte karıştırılmış birkaç deste kart kullanırlar.
  2. Başlangıçta her oyuncunun dört kapalı kartı, dört açık kartı ve dörtlü bir eli vardır (üç, üç ve üç yerine).
  3. 10'lu oynayan veya dörtlüyü tamamlayan, desteyi temizleyen ilk kişi "flush" kişi olarak bilinir ve gelecekte bu gerçekleştiğinde desteyi ortadan kaldırmak zorundadır.
  4. Oyuncuların kartları bittiğinde, yalnızca bir oyuncunun kartı kalana kadar oynamaya devam ederler. Bu oyuncu "smeg kafa" olarak biliniyor. Chris Winter, West Kent College'da (İngiltere) Smeghead'in 2 veya 3 oyuncu tarafından tek desteyle, her biri kapalı 5 kart, 5 açık ve 5 kartlı ellerle oynandığını bildirdi.

Jane Guarducci aşağıdaki varyasyonlara katkıda bulunmuştur:

  1. Bir yedi herhangi bir şey üzerinde oynanabilir ve "cam"dır, yani bir sonraki oyuncunun, yediden önce kartta yasal olarak oynanabilecek bir kartı oynaması gerekir. Örneğin, bir As üzerinde 7 oynanırsa, sonraki oyuncunun As'ı yenmesi gerekir. Boş masaya 7 oynanırsa (altında hiçbir şey yoksa) 7 değeri olur.
  2. ​​__sekiz__ oynandığında bir sonraki kart 8'den veya başka bir 8'den veya bir jokerden küçük olmalıdır.
  3. Bir on, sekiz hariç herhangi bir şeyle oynanabilir ve her zamanki gibi yığının temizlenmesine neden olur. 10'un oyuncusu tekrar boş masaya oynar.
  4. joker herhangi bir şeyle oynanabilir ve sonraki oyuncu sırayı kaçırır. Oyunda sadece iki oyuncu varsa bu, jokerin oyuncusunun hemen herhangi bir değerde başka bir kart oynayacağı anlamına gelir. İkiden fazla oyuncunun olduğu oyunlarda joker üç yoldan biriyle değerlendirilir: cam olarak (7 gibi) veya 7 değeriyle veya 2 değeriyle. Tartışmaları önlemek için başlamadan önce bu varyasyonlardan hangisinin kullanılacağına karar verin. oynadı.
  5. Sıra size geldiğinde, ilk kartın bir önceki oyunu geçmesi koşuluyla, tek bir renkteki ardışık kartların artan dizisini oynayabilirsiniz. Sonraki tüm oyunların da kurallara uygun olması gerekir, dolayısıyla sıra sekiz ile sonlandırılır, çünkü sekizden sonra sonraki kartın daha düşük veya eşit olması gerekir. Sıra 10'a ulaşırsa yığın atılır ve aynı oyuncu herhangi bir oyunda yeni bir yığın başlatır.
  6. İkiden fazla oyuncunun olduğu oyunlar için isteğe bağlı bir kural: yığın toplandığında oyun bir sonraki oyuncuya geçmek yerine önceki oyuncuya geri döner. Twisted Shithead, neredeyse tüm kartların özel efektlere sahip olduğu ayrıntılı bir varyasyondur. Galbraith/Lewis/Constance/Mabely (1993) tarafından oluşturulmuştur; açıklama Paul JaYmes'e (1997) aittir.

Ters Bokkafa, Andrew Duthie'nin katkıda bulunduğu bir varyasyondur ve önceki oyuncunun kartını yenmenin zorunlu ancak dezavantajlı olduğu bir ters aşamayı içerir.

Cristian Seres bana Finlandiya'da oyunun genellikle joker olmadan ve her oyuncunun önünde üç yerine dört kapalı ve açık kartla oynandığını söyledi. Kuralların Fince dilindeki iki versiyonu (Mukava ve Piina) web sitesinin bu arşiv kopyasında mevcuttur.

David Driscoll, Illinois'de Ten-Two Slide'ı dört kartlı ellerle oynadığını, ancak her oyuncu için yalnızca normal üç kartın kapalı ve üçünün açık olduğunu bildirdi.

Okuyucuların katkıda bulunduğu diğer varyasyonlar, getwpt.com'un Keşfedilen Oyunlar bölümünün Bokkafa Varyasyonları sayfasında listelenmiştir.

Burada Shit-Boot olarak bilinen bir varyasyonu açıklayan bir web sayfasının arşiv kopyası bulunmaktadır.

Bokkafa Yazılımı ve Tescilli Bokkafa Kartları

Einar Egilsson, tek bir bilgisayar rakibe karşı çevrimiçi olarak oynayabileceğiniz ücretsiz bir Bokkafa programı yayınladı. Bu versiyonda, beşli herhangi bir yüksek kartta oynanabilir ve daha sonra oynanması için 5'ten düşük bir kartın oynanması gerekir ve bir oyuncunun elden bir kart oynamak yerine her zaman destenin en üst kartını oynamaya çalışmasına izin verilir.

Kaynak: Pagat

WPT Global'de gerçek para kazanabilir misiniz?

Evet, WPT Global'de gerçek para kazanabilirsiniz. WPT Global aynı zamanda çok sayıda heyecan verici canlı turnuvada koltuk kazanma şansı da sunuyor.

WPT Global'de gerçek para kazanabilir misiniz?

Evet, WPT Global'de gerçek para kazanabilirsiniz. WPT Global aynı zamanda çok sayıda heyecan verici canlı turnuvada koltuk kazanma şansı da sunuyor.